Válogatott egyedi halreceptek

Hazai halak elkészítése

Ananászos csuka
Hozzávalók: 50-60 dkg-os csuka, 1 doboz ananászkonzerv, 2 db újhagyma, 2 db paradicsom, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójamártás, 1 kávéskanál méz, csipetnyi őrölt bors és só.
Elkészítés: A halat megtisztítjuk, szárazra töröljük és kívül-belül megsózzuk, majd lisztbe forgatjuk. Letakarva hidegre tesszük. Leszűrjük az ananászkonzervet, felszeleteljük a paradicsomokat, lekarikázzuk a hagymát. Az ananász levében elkeverjük a lisztet. A halat forró olajban kisütjük, majd egy előmelegített tálra tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőben csak annyi olajat hagyunk, hogy az ananászdarabokat és az elkapart fokhagymát állandó kevergetés mellett kissé meg tudjuk pirítani. Hozzáadjuk a paradicsomgerezdeket, a szójamártást, a mézet és 5-6 percig főzzük. Ekkor adjuk hozzá az ananászlében elkevert lisztet. Kevergetés mellett 3 perc alatt besűrűsödik. Azon melegen ráöntjük a halra, és tálaljuk. Gyümölcssalátával nagyon finom.
Süllőből és keszegfélékből is elkészíthető.

Csuka balti módra
Hozzávalók: 1 db 1,2-1,4 kg-os csuka, 1 kis fej hagyma, 1 zellerszár, 1 közepes sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 citrom, bors, só.
A mártáshoz: 8 dkg füstölt (olajos) lazac, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom,1 kiskanál szardellapaszta, 4-5 evőkanál olívaolaj, fehér bors, só.
A díszítéshez: citrom-, narancs-, vagy paradicsomszeletek, 5 dkg konzerv aprórák.
Elkészítés: Először a hallének valót készítjük el: egy mélyebb tepsiben felforralunk 2 l vizet, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, félbevágott hagymát, a zellerszárat, a felkarikázott sárgarépát, a fokhagymát, a csokorban hagyott petrezselymet, a babérlevelet, a héjastól karikára vágott citromot, kevés sót, néhány szem borsot, és lefedve 10 percig forraljuk. A megtisztított, alaposan megmosott halat a lassú, gyöngyöző forrásban lévő hallébe engedjük, fedő alatt mindössze 4-5 percig főzzük, és saját levében hagyjuk langyosra hűlni. Közben finomra vágjuk a lazacot és a petrezselymet, és tálkába tesszük. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a szardellapasztát, az olivaolajat, és ízlés szerint törött fehér borsot, sót. A langyosra hűlt hal bőrét eltávolítjuk, tálra csúsztatjuk, bevonjuk a lazacos mártással. A tálat és a hal tetejét feldíszítjük a hozzávalókkal, és langyosan tálaljuk.
Ezek az ízek éppen langyosan érvényesülnek a legjobban! Pirított kenyeret, vajrózsákat kínálunk hozzá.

Csuka egészben, tejfölös tormamártással
Hozzávalók: 1 csuka(1,2-1,5 kg), 20 dkg vegyes leveszöldség(répa, karalábé, zeller), 1 közepes fej hagyma, 8-10 szem bors, só, 1 evőkanál borecet vagy citromlé.
Mártáshoz: 15 dkg torma, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 4 dl tejföl, só, petrezselyem.
Elkészítés: Egy halfőző edénybe vagy mélyebb tepsibe 1,5 l vizet öntünk, beledobjuk a megtisztított, felaprózott zöldséget, a karikára vágott hagymát, a borsot, és egy kevés sóval csaknem puhára főzzük. Ecettel vagy citromlével savanyítjuk, beletesszük a megtisztított, kissé besózott halat, és 10 percig főzzük, majd saját levében melegen tartjuk. Miközben a hal fő, a vajon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 10 dkg reszelt tormát, simára keverjük a tejföllel, néhány kanálnyi átszűrt hallével, és állandóan kevergetve összeforraljuk. A halat óvatosan egy hosszúkás, előmelegített tálra csúsztatjuk, megszórjuk a maradék reszelt tormával, bevonjuk a mártással, és azonnal tálaljuk. Petrezselyemmel, citromszeletekkel díszíthetjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát adhatunk hozzá.

Csuka fehérben - francia recept
Hozzávalók: 80 dkg csuka, 1 dl tejföl, 15 dkg vaj, 2 evőkanál liszt,2 dl fehérbor, 2 dl víz, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 tojássárgája, só, törött bors.
Elkészítés: A csukát felszeleteljük, és mindkét oldalát a vajban átsütjük úgy, hogy a hal húsa fehér maradjon. Meghintjük a liszttel, ráöntjük a bort és a vizet. Beletesszük a felszeletelt vöröshagymát, a gombát, megsózzuk és megborsozzuk. Lassú tűzön főzzük. Amikor elkészült, ráöntjük a tejföllel elkevert tojássárgáját, és tálaljuk.
A recept pisztráng esetében is alkalmazható.

Csuka fehérborban - francia recept
Elkészítése a következőképpen történik: Vegyünk egy marékra való tejbe áztatott kenyérbelet, apróra vágott csiperkegombát, két tojást. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, dolgozzuk össze, s töltsük meg vele a megtisztított hal belsejét. Tegyük tepsibe, öntsük le egy pohár fehérborral, nyomjuk rá egy citrom levét, rakjunk melléje szeletekre vágott hagymát, gombát, illatos friss fűszernövényeket. Körülbelül fél óra hosszat süssük, miközben sűrűn locsolgassuk saját levével. Amikor megsült, a halat ovális tálra tesszük, a léből pedig két tojássárgája és kis vaj hozzáadásával mártást készítünk, melyet a halra öntünk.

Csuka káposztában
Hozzávalók: 2 kg-os csuka, 1 kg savanyú káposzta, 6 dkg liszt, 1 dkg paprika, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, só.
Elkészítése: A csukát megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét 6 egyenlő darabra szeleteljük. A haldarabokat sűrűn és mélyen irdaljuk. Fejét, farkát vöröshagymával felfőzzük, majd átpasszírozzuk. Az így nyert lébe tesszük fel a káposztát főni. Amikor a káposzta már puha és a levét elfőtte, a haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. A káposzta felét az edényből kiszedjük, és helyette belerakjuk a megsült haldarabokat, majd a kiszedett káposztát a hús tetejére hintjük, leöntjük tejföllel. Forró sütőben 15 percig sütjük, majd tálaljuk.

Csuka portugál módra
Elkészítése: A megtisztított egykilós halat vágjuk fel szeletekre. Tegyük mély sütőedénybe olajjal és vajjal. Adjunk hozzá előzőleg vajban aranybarnára pirított hagymaszeleteket(egy fej hagymából), fél kiló paradicsomot apróra vágva, egy gerezd fokhagymát, tíz deka sós vízben kifőtt, gondosan leszűrt rizst, egy kis petrezselymet. Sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük, aztán fedél alatt körülbelül tíz percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, és továbbfőzzük, amíg el nem készül. A halszeleteket meleg tálra tesszük, s rájuk öntjük a paradicsomos, rizses ragut.

Csuka spékelve
Hozzávalók 6 személyre: 2 kg csuka, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, 2 babérlevél, 5 g törött bors, só, 15 dkg szalonna.
Elkészítése: A halat megpucoljuk, belsejét eltávolítjuk, azután irdaljuk, és darabokra szeljük. A szeleteket sóval bedörzsöljük, s egy órát állni hagyjuk. Ezután hideg vízben leöblítjük, megtöröljük, s vékony füstölt szalonnacsíkokkal megspékeljük, belisztezzük. Lábasban vajat olvasztunk, melyben apróra vágott vöröshagymát pirítunk, babérlevelet, törött borsot szórunk rá. A halat belerakjuk, megkeverjük, és fedő alatt 20 percen át pároljuk. Amikor a hal megpuhult, óvatosan kiszedjük, a visszamaradt kevés liszttel elkevert tejfölt beleöntjük, felforraljuk, és visszarakjuk a halszeleteket. Rizskörettel tálaljuk.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 8
Heti: 6
Havi: 328
Össz.: 183 801

Látogatottság növelés
Oldal: Csukareceptek
Válogatott egyedi halreceptek - © 2008 - 2024 - halreceptek.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »