Válogatott egyedi halreceptek

Hazai halak elkészítése

Dióbundában sült ponty
Hozzávalók: 8 vékony szelet pontyfilé, 1 nagy tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg dióbél, 10 dkg vaj, só.
Elkészítés: A dióbelet megdaráljuk. A pontyfilét letörölgetjük, besózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a húsba. Széles serpenyőben 5 dkg vajat felolvasztunk és belehelyezünk 4 halszeletet. Kis lángon, fedő alatt sütjük, nehogy a dió megégjen. Megfordítjuk, végül fedő nélkül ropogósra sütjük. A második adag hallal ugyanígy járunk el. Vaj helyett olajban is süthetjük. Burgonyapürével kínáljuk.

Dorozsmai molnár ponty
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg pontyfilé, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 25 dkg gomba, 15 dkg natúr lecsó (vagy 3-3 db zöldpaprika és paradicsom), 5 dl tejföl, 50 dkg csuszatészta, 1 csokor petrezselyem, 1 kk. édesnemes pirospaprika, só, bors, olaj, zsemlemorzsa.
Elkészítés: A halszeleteket fél órára besózzuk, zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük. Félretesszük. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyan felszeletelt gombát, félpuhára főzzük, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük 4 dl tejföllel. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval és egy tűzálló tálba, terítjük. Tetején elrendezzük a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel és előmelegített sütőben, erős tűzön pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paradicsommal, paprikával díszítjük.

Dorozsmai molnárponty
Hozzávalók: 8 szelet ponty, só, 3 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 40 dkg gomba, 20 dkg csuszatészta, 1 teáskanál pirospaprika, 1 dl tejföl (elmaradhat).
Elkészítés:Egy evőkanál olajban megpirítjuk a reszelt hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a felszeletelt gombát, megsózzuk. Addig pároljuk, míg saját leve elfő(lehet bele a végén tejfölt is keverni). Két evőkanál olajon ropogósra sütjük a besózott halszeleteket. Kifőzzük a csuszatésztát, forró vízzel leöblítjük, majd összekeverjük a gombapörkölttel. Forró tálba öntjük, és a gombamártásos csuszára fektetjük a halszeleteket.

Dorozsmai sajtos pontypaprikás
Hozzávalók: 80 dkg pontyfilé, 5 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj(zsír), egy jó közepes vöröshagyma.
Körethez: 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 2 dl tejföl 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 4 adag galuska, só, őrölt bors, 8-10 dkg reszelt sajt. Elkészítés: A pontyfilét 3 centis kockákra vágjuk, félretesszük. Az apróra vágott szalonnát olajon kevergetve kisütjük. Közben a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra, a fokhagymát pépesre, a paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A szalonnán a hagymát üvegesre sütjük, a hozzáadott paprikával és paradicsommal még 2 percig pirítjuk, közben fokhagymával ízesítjük. Utána kerül bele a ponty, amit csak addig pirítunk, míg körös-körül kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd kb. 3 dl vizet(még jobb, ha hal alaplevet) öntünk rá. Kis lángon kb. 10 percig puhítjuk, közben megkeverjük vigyázva, nehogy a halhúst összetörjük. A lisztet a tejfölben csomómentesre keverjük, a pontypaprikás levét ezzel sűrítjük. Tálaláskor galuskát halmozunk mellé, amit tejföllel meglocsolunk, és reszelt sajttal megszórunk.

Fokhagymás ponty
Hozzávalók: 1 kg körüli ponty, 10 dkg margarin, 4-5 gerezd fokhagyma,1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld, só, bors, paprika, liszt, kevés citromlé, 2 dl tejföl.
Elkészítés: A margarint 2-3 gerezd tört fokhagymával, a finomra vágott zöldekkel, sóval, borssal és citromlével simára keverjük. A megtisztított ponty fejét és farkát levágjuk, törzsét a gerincére merőlegesen bevagdaljuk. Ezekbe a vágatokba töltjük az ízesített margarint. Kikent tűzálló tálba tesszük a halat(úgy, mintha úszna), és tetejét paprikás liszttel meghintjük. Borsónyi vajat morzsolunk rá. Kb. fél órán át sütőben sütjük. Végül leöntjük 2 gerezd tört fokhagymával elkevert tejföllel, és még kb. 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Sós burgonyával kínáljuk.

Fűszeres sült hal
Elkészítés: Egy púpos evőkanálnyi tubusos gulyáskrémet simára keverünk kevés ecettel. Szezonban, amikor már kapható zöldfűszer, ízesíteni lehet ezt még egy-egy csokor összevagdalt snidlinggel meg kaporral, a téli időszakban keverjünk közé kevés reszelt vöröshagymát. Ezzel a krémmel kenjük be a felszeletelt halat - fejenként két-két halszeletet számítva - és hagyjuk néhány óráig hideg helyen állni. Ezután a halszeleteket mártsuk meg - először lisztben, majd sűrű palacsintatésztában - és süssük bő, forró olajban ropogós pirosra. A tésztát keverhetjük 15 deka lisztből, két nyers tojással, csipet sóval és nagyon kevés tejjel. A fűszeres halhoz illő köret a burgonyapüré meg az ecetes torma.

Gyömbéres halkülönlegesség
Hozzávalók: 50 dkg filézett ponty, 1,5 dl tej, 8-10 dkg liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1-1 kis sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ecetes uborka, 1 db húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál burgonyaliszt(vagy búzakeményítő), só, őrölt fekete bors, borecet, cukor(vagy méz) ízlés szerint, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A filézett halat vékony csíkokra vágjuk és megsózzuk, megborsozzuk. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, és annyi lisztet, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Ízesítjük sóval, a gyömbér felével, az őrölt fekete borssal. A sózott halcsíkokat először lisztben, majd a tésztában megmártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Itatóspapírra tesszük, hogy az a felesleges olajat elszívja, és melegen tartjuk. Serpenyőben 3 evőkanál olajon megpirítjuk a maradék gyömbért, rátesszük a megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, a megtisztított és almareszelőn lereszelt zöldséget, az ugyancsak lereszelt ecetes uborkát és a nagyon apró kockákra vágott kicsumázott, kierezett zöldpaprikát. Fedő alatt, saját levében megpároljuk, majd ha a ragu zsírjára sült, beletesszük a megmosott, kis kockákra vágott paradicsomot. Együtt pirítjuk még 1 percig, azután megsózzuk, és a burgonyaliszttel simára kevert 3 evőkanál vízzel besűrítjük. Borecettel és kevés cukorral pikánsra fűszerezzük, felforraljuk és ráöntjük a melegen tartott bundás halcsíkokra. Párolt rizzsel kínáljuk.

Hal Morney-módra
Hozzávalók: 50 dkg pontyfilé, 75 dkg burgonya, só, bors, 10 dkg vaj, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, szerecsendió.
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. A pontyfilét vagy tonhalat 2 cm-es csíkokra vágjuk, megforgatjuk a sóval, borssal ízesített lisztben. 5 dkg vajon megsütjük. A visszamaradt vajban a szeletelt gombát megpirítjuk. A végén ízesítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, aljára egy sor burgonyát terítünk, a halat a gombával belerakjuk, majd a burgonyával betakarjuk. A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, szerecsendióval ízesítjük, a burgonyára simítjuk. Vajdarabkákat morzsolunk még a tetejére. Forró sütőben sütjük, amíg a teteje piros lesz.
Halas rétes kapros-paprikás mártásban
Hozzávalók: 70 dkg bőr nélküli pontyfilé, 2 vöröshagyma, 8 evőkanál olaj, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 2-2 paprika és paradicsom, 4 tojás, 1 csomag 4 lapos réteslap, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, só ízlés szerint.
Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A felét 3 evőkanál olajon megfuttatjuk, pirospaprikával meghintjük, majd 5 dl vízzel fölöntjük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük; mindkettőt centis kockákra vágjuk. A felét a paprikás lébe tesszük, sóval ízesítjük. Belerakjuk a pontyfilét, 10 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük, hűlni hagyjuk. Utána a nagyobb szálkákat kiszedjük belőle, és a halhúst ledaráljuk. A félretett hagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. A maradék paprikát és paradicsomot beletesszük, 2-3 percig pirítjuk, és a halat hozzáadva még 1-2 percig sütjük. A tojásokat fölverjük, megsózzuk és a lecsós pontyra öntjük, kevergetve 2-3 percig, a tojás kocsonyásodásáig sütjük. A réteslapokat nedves konyharuhán egymásra terítjük úgy, hogy közüket kevés olajjal megkenjük és morzsával meghintjük. A tölteléket vastag csíkban, egyenletesen a felénk eső oldalára halmozzuk. A rétest fölgöngyöljük, kiolajozott tepsire rakjuk. A tetejét is megkenjük olajjal, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal 20 percig sütjük. Közben a halpaprikás párolólevét a tejföllel és 1 dl vízzel simára kevert liszttel sűrítjük. Leszűrjük, fölaprított kaporral fűszerezzük. Tálaláskor a rétest 4 nagy szeletre vágjuk, és a mártással leöntjük.

Lecsós ponty
Hozzávalók: 60 dkg pontyfilé, só ízlés szerint, 8 dkg liszt, 4 csapott kiskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, 6 evőkanál olaj, 8-10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 5-6 húsos zöldpaprika, 8 közepes paradicsom.
Elkészítés: A pontyfilét bőrözzük, 4 egyforma szeletre vágjuk, megsózzuk. A lisztet pirospaprikával és borssal fűszerezzük. A halat beleforgatjuk, majd olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Lecsöpögtetve félretesszük. A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát nagyobb kockákra daraboljuk. A halsütés után maradó olajban a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A maradék pirospaprikával meghintjük, majd a paprikát és a paradicsomot beleforgatjuk. Kevergetve 20 percig sütjük, közben megsózzuk. Amikor kész, a sült halat belerakjuk, lefedjük, és épp csak 3-4 percig hagyjuk a tűzön, hogy a ponty átforrósodjon. Sütőben is megmelegíthetjük. Készíthetjük konzerv vagy házilag eltett lecsóból is, amihez a szalonnás-hagymás alapot ne feledjük el, kivéve, ha éppen fogyókúrázunk. A lecsós pontyból pár perc alatt magyaros pontyot készíthetünk, ami főleg akkor praktikus, ha az előbbiből marad. Ilyenkor a kész lecsóba karikákra vágott, bő olajban aranybarnára sült burgonyát keverünk, és így tálaljuk az átforrósított hallal a tetején.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 28
Heti: 12
Havi: 1 483
Össz.: 120 530

Látogatottság növelés
Oldal: Pontyreceptek
Válogatott egyedi halreceptek - © 2008 - 2017 - halreceptek.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: törpeharcsa receptek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »