Válogatott egyedi halreceptek

Hazai halak elkészítése

Fogas molnárné módra
Hozzávalók: Egy szép fogas, 10 dkg vaj, olaj, 1 kg burgonya, só, fokhagymasó, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A fogast lebőrözzük, filézzük és felszeleteljük. A halszeleteket sózzuk, megszórjuk fokhagymasóval, lisztbe forgatjuk. Bő olajban minkét oldalon szép aranysárgára sütjük. Egy szép haltálra tesszük a szeleteket, mellé a petrezselymes burgonyát, majd az egészet nyakon öntjük erősen felhevített vajjal.

Fogasszeletek jó asszony módra
Hozzávalók: 180 dkg fogasfilé, 3 dkg só, 0,5 dkg törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 2,5 dl tejszín, 25 dkg vaj, 8 dkg liszt, 40 dkg gomba, 3 dl fehérbor, 10 adag vajas burgonya.
Elkészítése: A fogas filézéséből visszamaradt halcsontokból tartalmas halalaplét készítünk és leszűrjük. Az előre besózott fogasszeleteket kivajazott, alacsony peremű edénybe helyezzük. Ráöntjük a halalaplét és a fehérbort. Vajazott zsírpapírral letakarjuk, és a sütőben puhára pároljuk. A fogasszeleteket lapátkanállal lábasba szedjük. A fehérboros párolólét beforraljuk. Vajban finomra aprított hagymát párolunk. Szeletelt gombát adunk hozzá, amellyel lepirítjuk. Sóval ízesítjük, finomra vágott petrezselyemzölddel és törött borssal fűszerezzük. Felengedjük a pároló lével, és lassan forraljuk. Az elkészített mártást a lábasban lévő fogasszeletekre öntjük és összeforraljuk. Előmelegített halas tálra tálaljuk, külön vajas burgonyát adunk hozzá.

Fogasfilé Florentin módra
Hozzávalók: 80 dkg fogasfilé, só, vaj, 30 dkg parajlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, bors, Gratin-mártás (sajtmártás), 20 dkg reszelt sajt (nem füstölt).
Elkészítése: A friss parajleveleket mossuk meg, majd vajon pároljuk meg, borssal ízesítsük. Ezután a fogasszeleteket fokhagymás tejszínben forgassuk meg, tegyük tűzálló edénybe, vonjuk be Gratin-mártással, és süssük annyi ideig, amíg a tetején a sajt piros ropogósra nem sül. Vajas burgonyával, parajágyon tálaljuk, reszelt sajttal díszítjük.

Süllő sóágyon
Hozzávalók: egy kilós süllő, fél csokor petrezselyem, fél csokor citromfű, 3 kg durva szemcséjű tengeri só, három tojásfehérje, 1 dl víz, 20 dkg vaj, egy citrom, só, feketebors.
Elkészítése: A megtisztított hal belsejébe töltjük a zöldfűszereket, jól összezárjuk a hasát, hogy só ne kerüljön bele. A tojásfehérjét elkeverjük a tengeri sóval, annyi vizet adunk hozzá, hogy formázható massza legyen. Sütőpapírral vagy alufóliával letakart sütőlapon vagy tűzálló tálban elterítjük a só egyharmadát, ráfektetjük a halat, és a maradék sóval befedjük. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fél óráig sütjük. További tíz percig pihentetjük a halat, majd a kemény sóburkot feltörjük húsklopfolóval. A halat citromos vajjal fogyasztjuk. A lágy vajat kikeverjük két-három evőkanál citromlével, sóval, borssal, majd szilárddá hűtjük.

Hideg fogas
Hozzávalók: Egy kb. 150 dkg-os fogas, 15 dkg vegyes zöldség, egy kis fej hagyma, egy babérlevél, pár szem egész bors, ecet, só.
A hideg halakat mindig fogyasztás előtt egy-két nappal főzzük meg, és fagyasszuk ki, akkor szebben szeletelhetők.
Elkészítése:
A fogas pikkelyeit lekaparjuk, a halat jól megmossuk, a hasát felvágjuk, és belső szerveit eltávolítjuk. A fejét levágjuk, a hátát hosszában felhasítjuk és a két filét lefejtjük a csontokról. Megmossuk, besózzuk, és spárgával formásra kötözzük. A megtisztított hagymát, zöldséget vékony karikára vágva ecetes, sós vízbe tesszük, fűszerezzük babérlevéllel, borssal, és a halat beletéve felforraljuk, majd nagyon lassan, 6-8 percig főzzük. Ha kihűlt, jégszekrényben kifagyasztjuk, majd szeletekre vágjuk és franciasaláta-alapon tojással díszítve, tartármártással tálaljuk.

Magyar gombás fogas
Elkészítése: Egy szép nagy süllőt vagy fogast pikkelyétől és beleitől megtisztítunk, besózzuk, hegyes késsel megszurkáljuk, s a szúrás helyén finomra vágott csiperkegombával megdugdossuk. Egy megfelelő nagyságú tepsibe nyolc-tíz deka vajat darabolunk fel, a halat ráfektetjük, felül is vajdarabkákat helyezünk reá, s folytonos vajjal való locsolgatás közben a sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt megöntözzük két-három deci tejföllel, s ezzel még egyszer forrni hagyjuk. A mártást leöntve róla, külön csészében adjuk melléje. Magát a halat sós vízben főtt burgonyával és citromszeletekkel körítve, halas tálban tálaljuk. Aki szereti, petrezselyemmel is meghintheti.

Pácolt fogas - kapros
Hozzávalók:
1-1,5 kg-os süllő, 1-2 nagy lilahagyma(a hal méretétől függően), 1 csomó kapor, borecet v. almaecet, só, fehérbors.
Elkészítése: A halat megtisztítjuk, megmossuk, a bőrét bevagdaljuk. A hagymát és a kaprot apróra vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel és a borecettel. A halat kellő méretű alufóliára fektetjük, és kívül-belül alaposan bekenjük ezzel a páccal. Becsomagoljuk, néhány órára hűtőbe tesszük, majd forró sütőben, vagy grillen készre sütjük. Köretnek legjobb hozzá petrezselymes burgonya, vagy sült újkrumpli.

Párolt zöldséges süllő
Hozzávalók: 1 kg-os süllő, 1 db póréhagyma, 1 darabka reszelt gyömbér, 1 db sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1 csomag újhagyma, 1 db kínai kel, 1 filter ginsengtea, 1 db tojás, 2 db chili paprika, 2 lap tengeri alga, 20 dkg vegyes zöldség, 1 dl száraz rizsbor, fél kígyóuborka.
Elkészítése: A halat megtisztítjuk, kibelezzük és jól átmossuk. Kívül-belül besózzuk, ételízesítővel és reszelt gyömbérrel fűszerezzük, egy tepsibe fektetjük. Vegyes zöldséggel, póréhagymával és metéltre vágott kínai kellel körberakjuk. Forró vízzel és rizsborral felöntjük, majd ginzengtea filtert lógatunk a pároló lébe, alufóliával lefedjük, és sütőben 170 fokon 10 percig pároljuk. Onnan kivéve 5 percig a pároló lében pihentetjük. Kemény tojást főzünk. Külön-külön a sárgáját, és a fehérjét is vékony metéltre vágjuk. Ugyanezt tesszük a chili paprikával, újhagymával, és a tengeri algával is. Az elkészült halat tálra helyezzük, körberakjuk a kínai kellel, valamint a zöldségekkel. Majd a hal tetejét megdíszítjük: a színeket változtatva a tojás-, a chilipaprika-, az újhagyma- és a tengeri alga csíkokkal, valamint a kígyóuborkával. A hal pároló levéhez szójamártást keverünk, mártásként használjuk.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 8
Heti: 12
Havi: 334
Össz.: 183 807

Látogatottság növelés
Oldal: Süllőreceptek
Válogatott egyedi halreceptek - © 2008 - 2024 - halreceptek.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »