Fokhagymás sült keszeg
Hozzávalók: 8 kisebb keszeg, 5 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 4 mokkáskanál só.
Elkészítése: A keszegeket sűrűn beirdaljuk, a vágatokat és a hal belsejét sóval kevert zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Egy kis ideig állni hagyjuk. Majd lisztbe mártjuk, és a forró rostra téve, mindkét oldalát ropogósra sütjük. Süthetjük bő, forró olajban is.
Keszeg avas szalonnával
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,5 kg keszeg, 7-8 gerezd fokhagyma, 10 dkg avas szalonna, 4-5 dl napraforgóolaj, só.
Elkészítése: A keszegeket megpucoljuk, kibelezzük, kimossuk, fejüket és farkukat meghagyjuk. A halakat beirdaljuk, kívül-belül sóval bedörzsöljük. Belsejükbe egy-egy ujjnyi avas szalonnacsíkot és egy gerezd fokhagymát rakunk. Szabadtűzön tepsiben, bő olajban forgatás nélkül pirosra sütjük.
Keszeg gombafejekkel
Hozzávalók: 4 db kisebb, tisztított keszeg, 20 dkg újburgonya, 10 dkg gomba, 10 dkg liszt, étolaj, só, édes fűszerpaprika.
Elkészítése: A megmosott, lecsepegtetett keszegeket megforgatjuk sóval és kevés fűszerpaprikával összekevert lisztben. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. Vele sült újburgonyával és gombafejekkel körítjük.
Fokhagymás keszeg II.
Hozzávalók: 1-1,5 kg keszeg, 5 gerezd fokhagyma, 8-10 dkg liszt, 1 kk. pirospaprika, ízlés szerint só, őrölt bors, a sütéshez olaj.
Elkészítése: A halakat megpucoljuk, alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd sűrűn bevagdaljuk, azaz irdaljuk. Megsózzuk, megszórjuk őrölt borssal, és 20-30 percig állni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, a halat beleforgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Ezután ízlés szerint olajjal elkevert zúzott fokhagymával megkenjük. Tálalhatjuk burgonyapürével, hasábburgonyával vagy bármilyen salátával.